Cyklokultura v Thermo Fischer Scientific, cyklozaměstnavateli roku 2015 - Do práce na kole

Cyklokultura v Thermo Fischer Scientific, cyklozaměstnavateli roku 2015

Cyklokultura v Thermo Fischer Scientific, cyklozaměstnavateli roku 2015
29. 5. 2018, 11 min. čtení

Malý, nenápadný zlatý ocásek na obrázku níže ukazuje jeden nevídaný úspěch. Brněnské firmě Thermo Fisher Scientific se podařilo nastartovat takovou firemní cyklokulturu, díky které během května jezdí okolo 16 % všech zaměstnanců do práce na kole. Firma musela najít místo až pro 160 jízdních kol, na kterých každý květnový den přijíždějí zaměstnanci do práce. Na exkurzi po firemní cyklokultuře nás vzala Renata Millerová, HR manažerka firmy.

Heatmapa TFS

Stopa, kterou po sobě zanechávají zaměstnanci Thermo Fisher Scientific, při příjezdu do práce na kole (zdroj: Strava Heatmap).

Jak se Thermo Fisher Scientific účastní soutěže Do práce na kole?

Soutěže Do práce na kole se účastníme od roku 2015. V roce 2015 jsme byli zároveň vyhlášeni Cyklozaměstnavatelem roku. Od té doby v soutěži pokračujeme. Jelikož se už nemůžeme stát po druhé, třetí, čtvrté nebo páté Cyklozaměstnavatelem roku, tak jsme se stali hrdým partnerem této soutěže. Máme trend rostoucího počtu účastníků u nás ve firmě, který koresponduje s rostoucím počtem našich zaměstnanců, je to zhruba 16 % naší populace. Dneska je to číslo kolem 160 lidí. Právě dneska mi kolega hlásil, že se zlobí, protože už nemá žádné volné místo na zaparkování kola.

Jaké jsou u vás podmínky pro dojíždění do práce na kole?

S rostoucím počtem zaměstnanců a dojíždějících na kole jsme rozšiřovali a expandovali naše zázemí pro cyklisty. Rozšiřujeme kolárnu, prostory pro kola, které máme ve dvou zónách. Kolárny jsou všechny kryté. Jedna část je v garážích pro celoroční komfort cyklistů. Dále máme venkovní kolárny, které jsou všechny monitorované, chráněné a kryté. Aktuální kapacita kolárny je 154 míst, což zhruba koresponduje s tím vzorkem lidi, kteří jezdi do práce na kole.

Jak soutěž u vás ve firmě propagujete?

Aktivně se věnujeme zdravému životnímu stylu našich zaměstnanců. Jako aktivní partneři využíváme PR materiály celorepublikové soutěže Do práce na kole. Snažíme se vyvíjet i vlastní iniciativu. Například v minulých letech jsme měli pro naše zaměstnance cyklodres, který byl ještě pod hlavičkou firmy FEI. Nyní plánujeme soutěž pro naše zaměstnance, která by inspirovala k tvorbě nového cyklodresu, tentokrát již s logem Thermo Fisher Scientific.

Jakými dalšími způsoby podporujete cyklodopravu?

Co se týče dalších věcí, které organizujeme ve spolupráci s týmem, který se stará u tuto aktivní stránku života našich zaměstnanců, tak jsou to různé semináře a workshopy. Intenzivně přemýšlíme nad environmentálními způsoby dopravy. Součástí našeho interního webu je možnost carpoolingu. Jsme ve fázi iniciačních jednání, jak se propojit s jedním z provozovatelů celorepublikového bikesharingu. Chtěli bychom docílit umístění jednoho ze stanovišť, kde budou sdílená kola někde poblíž, ideálně před naší budovou. Plánujeme se zaměřit na technickou stránku a bezpečnost stran kol. Řešíme objednávku cyklistické opravné sady a montážního stojanu na kola. Již teď máme v garážích umístěné zařízení pro dofouknutí kol, které budeme rozšiřovat pro možnost použití na všech typech ventilků. Pravidelně organizujeme semináře o bezpečnosti a první pomoci s našimi externími partnery.

Když se firma stěhovala na Černovickou terasu a navrhovali jste si nové sídlo, tak jste zohledňovali i cyklodopravu. Jakým způsobem to probíhalo?

Je to tak. Od samého začátku naše budova byla plánována ve spolupráci s našimi zaměstnanci. Fungovaly projektové týmy, které se věnovaly jednotlivým tematickým celkům. Jedním z nich byla i dopravní obslužnost. Aktivně spolupracujeme a účastníme se jednání se zástupci města a regionu. Řešíme celkovou dopravní dostupnost na Slatinu, a to nejen z pohledu městské hromadné dopravy, ale také z pohledu cyklodopravy. Ta řešení nejsou vždy jednoduchá, například vzhledem ke komplikacím s pozemky. Snažíme se a usilujeme, aby doprava k nám do firmy byla možná na kole a byla bezpečná. Máme to v našem aktivním plánu. Řešíme cyklomapu našeho okolí a informační vybavenost, jak se zaměstnanci mohou dostat k nám do firmy a z firmy.

Jaké máte další plány?

Letos jsme získali evropský standard Certifikovaný cyklozaměstnavatel, který nám dal zajímavé podněty. Ať už to jsou drobnosti jako umístění cyklostojanů pro návštěvy, nebo pořízení servisní sady na kola, či cyklopřednášek. Dále se zamýšlíme i nad možností obohacení naší flotily referentských vozidel o elektrokola nebo elektrokoloběžky. Chceme to vyzkoušet jako pilotní projekt. Je to sice možná sezónní záležitost, ale někteří naši zaměstnanci vyjíždějí na krátkodobé pojížďky v rámci Brna. Toto by byl způsob jak snížit ekologickou zátěž u takového typu cest.

Thermo Fisher Scientific kolárna

Po dobu rozšiřování kolárny bylo vytvořeno parkoviště pro 150 kol v podzemních garážích namísto parkování pro auta.

TFS Kolárna

Několik desítek míst pro kola je však v garážích dostupných celoročně pro zajištění komfortního parkování kol.

TFS Cyklozázemí

Zaměstnanci mají k dispozici kompresor pro dofouknutí svých duší. TFS plánuje doplnit i servisní sadu cyklonářadí a montážní stojan na kola.

TFS Cyklozázemí

Ve firmě najdeme všechny typy kol, od karbonových silniček po městská kola.

TFS Cyklozázemí

Ani festka nesmí chybět.

TFS Cyklozázemí

Parkování v podzemní garáži je chráněno, vjezd je možný pouze pro zaměstnance.

TFS Cyklozázemí

Během května musela firma rozšířit parkování pro kola na dvojnásobnou kapacitu. Venkovní kolárna uvnitř areálu firmy je pod kamerou, krytá stříškou a přístupná pouze zaměstnancům.

TFS Cyklozázemí

Firma aktivně propaguje soutěž Do práce na kole mezi svými zaměstnanci.

TFS Cyklozázemí

Zaměstnanci mají k dispozici kompletní zázemí včetně osobních šatních skříněk.

TFS Cyklozázemí

V šatně mají možnost využít sušáků na oblečení nebo ručníky.

TFS Cyklozázemí

K dispozici mají kapacitní umývárnu.

TFS Cyklozázemí

Sprchy jsou také samozřejmostí.

TFS Cyklozázemí

Pokud jízda do práce na kole nestačí, je možné si pinknout.

TFS Cyklozázemí

Anebo si zaposilovat.

TFS Cyklozázemí

Do práce na kole anebo i s dětmi? Není problém.

TFS Cyklozázemí

Elektronová mikroskopie a jízdní kolo? Zdá se, že mají k sobě blízko. Alespoň v myslích zaměstnanců Thermo Fisher Scientific.

TFS Cyklozázemí

Relaxační zónu uvnitř areálu firmy obývají nejen zaměstnanci, ale také dva jeseteři v jezírku. Kteří se umí dobře schovat.

Thermo Fisher Scientific

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023 Cyklodoprava

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023
Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit? Květnová výzva

Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit?

Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit?
GOTS certifikovaný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU Květnová výzva

GOTS certifikovaný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU

GOTS certifikovaný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU
Výzvu pořádá
Generální partneři
Národní partneři
Partneři
Hlavní mediální partner
Mediální partneři