O pohybu v době koronavirové s Terezou Hodycovou - Do práce na kole

O pohybu v době koronavirové s Terezou Hodycovou

O pohybu v době koronavirové s Terezou Hodycovou
14. 4. 2020, 4 min. čtení

Nedávno jsme opět využili šanci vstoupit do vašich obýváků díky legendárnímu pořadu Sama doma. Ve studiu jsme se setkali s MUDr. Terezou Hodycovou, která se vydala na dráhu celostní medicíny a psychoterapie a kromě toho jezdí ráda na kole, in-linech, chodí po horách nebo běhá po lesích. Pro ty z vás, kteří jste zrovna nebyli sami doma, ale s někým venku, přinášíme přepis pořadu.

Sama doma: Denně slýcháme, že pohyb je pro náš život velmi důležitý. Jak to v aktuální době koronaviru vnímáte vy? Když se lidé nebudou shlukovat, tak můžou do parku, na procházku nebo na kolo, ale možná je v nich jistá obava: Jak se na mě budou ostatní koukat? Teď, když bychom měli sedět hlavně doma? Většina lidí se teď nemusí cítit dobře, když si chce v dnešní situaci zasportovat.

Tereza Hodycová: Myslím, že pohyb je základní preventivní faktor onemocnění jak fyzických, tak i těch psychických. A tyto ostatní nemoci nás bohužel ani s nástupem epidemie neopustily. Takže z mého pohledu je velice důležité se fyzické aktivitě věnovat neustále. Já se, aspoň ve svém okolí, snažím motivovat všechny, aby alespoň na nějakou dobu vyrazili do přírody. Pohlídali si, aby nevyhledávali místa, kde by se lidé mohli srocovat a kde by mohli někoho ohrozit. Ale aby vyrazili ven, protože je také důležité psychické hledisko – abychom se z toho nezbláznili.

Sama doma: Když jedeme do práce na kole, nebo máme práci v docházkové vzdálenosti, tak je to aktivita, která nám přidá ony potřebné minuty v pohybu. Kolik minut denně bychom se měli hýbat?

Tereza Hodycová: Ono ideální je pro každého něco jiného, ale pokud budeme brát takový průměr, tak 30 minut střední pohybové aktivity a co nejvíce dní v týdnu.

Sama doma: Člověk má někdy pocit, že pokud není ve fitku, netahá nějaké závaží, a nebo že i když jde rychlou chůzí, tak že to není pohyb v tom pravém slova smyslu.

Tereza Hodycová: Přitom tento pohyb je lepší, protože to, o co se snažíme v rámci zdravotní prevence, je zvyšování takzvaného rutinního pohybu. To je to, co nám ubylo naší blahobytnou civilizací – jezdíme v autě, máme jiné možnosti dopravy a pak musíme těžce vyčleňovat čas, kdy si jdeme zacvičit nebo zaběhat. Když chodíme, běháme nebo jezdíme do práce, tak zabijeme dvě mouchy jednou ranou.

 

Záznam pořadu najdete tady.

Náš vlastní rozhovor s Terezou Hodycovou najdete v Cyklonovinách, které s tričkem dostane každý účastník letošního Do práce na kole.

Tereza Hodycová a Anna Kociánová v Sama doma.

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023 Cyklodoprava

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023
Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit? Květnová výzva

Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit?

Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit?
GOTS certifikovaný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU Květnová výzva

GOTS certifikovaný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU

GOTS certifikovaný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU
Výzvu pořádá
Generální partneři
Národní partneři
Partneři
Hlavní mediální partner
Mediální partneři