AutoMat uvádí: Advokační manuál pro lepší dopravu ve městě aneb Rukověť cykloaktivisty - Do práce na kole

AutoMat uvádí: Advokační manuál pro lepší dopravu ve městě aneb Rukověť cykloaktivisty

AutoMat uvádí: Advokační manuál pro lepší dopravu ve městě aneb Rukověť cykloaktivisty
26. 1. 2022, 4 min. čtení

AutoMat připravil krok za krokem návod, který popisuje založení (cyklo)spolku (včetně všech vzorových dokumentů), jeho fungování a komunikaci nejen s úřady, ale i s veřejností na webu a sociálních sítích. Poradí, jak uspořádat cyklojízdu na oslavu svobodného a zdravého pohybu po městě, a kterou úřední formu akce vybrat. Do hloubky se věnuje procesu navrhování komunikací v Česku zejména s přihlédnutím k cykloinfrastruktuře a osvětluje, kdy jsou závazná a kdy nezávazná policejní stanoviska.

Přináší také metodiku, která vychází z úspěšných soudů AutoMatu s městskou částí Praha 8 a díky které se podařilo zvrátit zrušení cykloobousměrek také v Brně. Stejný mustr lze použít i v dalších městech, která místo podpory všech druhů dopravy upřednostňují pouze tu individuální automobilovou.

Dali jsme (pro vás) hlavy dohromady 

Štve vás podoba veřejného prostoru ve vašem městě? Máte pocit, že je čas přejít od aktivismu individuálnímu k organizovanému? Chcete zabránit absurditám, jako je rušení cykloobousměrek? Připravili jsme zevrubný návod, jak si založit spolek, jak uspořádat cyklojízdu nebo jak podat návrh na změnu dopravního značení. Advokační manuál vychází z dlouholetého know-how (převážně pražského) spolku AutoMat a spolků Brno na kole a Plzeň na kole.

“V médiích se často dočtete o „dělnících”, kteří započali rekonstrukce inženýrských sítí či celých ulic. „Dělníci” zahajují stavby, kvůli „dělníkům” nastávají dočasná omezení pro pohyb lidí, když „dělníci” dokončí svou práci, může dojít ke slavnostnímu zpřístupnění hotového díla. Ale v momentě, kdy stavební firma prostřednictvím svých zaměstnanců*kyní zahájí práci, bývá již dávno rozhodnuto o tom, jak bude ulice po rekonstrukci vypadat,” citujeme z nového Advokačního manuálu spolku.

Pro aktivní občany

Jak být ale slyšet ve fázi, kdy se rozhoduje o podobě rekonstrukcí, které jsou pro cyklodopravu klíčovou příležitostí? Jak změnit stávající podobu ulic, která většinou odráží 50 let staré myšlenky dopravního plánování, kdy ještě nikdo nepřemýšlel nad potřebou cyklostezek a zvyšování bezpečnosti lidí na kole? “Cykloaktivismus je složitá oblast občanské angažovanosti, která se neustále vyvíjí a čas určitě přinese nové situace, výzvy a problémy. Přesto jsme se pokusili vykreslit základní kontury toho, jak být připraveni podporovat cyklodopravu zdola, tedy ze strany občanů,” uzavírá manuál.

Líbí se vám naše aktivity a chtěli byste podpořit činnost AutoMatu? Přidejte se k našim pravidelným dárcům a podílejte se na tvorbě lepšího města pro všechny. I malý příspěvek může pomoci uskutečnit velkou změnu. Jděte na nakrmteautomat.cz a vstupte do našeho Klubu přátel.

 

 

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023 Cyklodoprava

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023
Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit? Květnová výzva

Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit?

Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit?
GOTS certifikovaný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU Květnová výzva

GOTS certifikovaný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU

GOTS certifikovaný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU
Výzvu pořádá
Generální partneři
Národní partneři
Partneři
Hlavní mediální partner
Mediální partneři