7 důvodů, proč přijmout naši Zářijovou výzvu - Do práce na kole

7 důvodů, proč přijmout naši Zářijovou výzvu

7 důvodů, proč přijmout naši Zářijovou výzvu
3. 8. 2022, 4 min. čtení

Udržitelná doprava jako jedno z řešení klimatické krize pro naše města. To je hlavní sdělení Evropského týdne mobility, který od roku 2002 vyhlašuje třetí týden v září Evropská komise. A my u této příležitosti již tradičně vyhlašujeme Zářijovou výzvu Do práce na kole (nebo pěšky či poklusem). Proč je to ta nejvíc cool věc, co můžete se začátkem školního roku udělat? Ta letošní se koná mezi 12. a 25. zářím a registrace do ní je otevřená už teď.

registrace do Zářijové výzvy

1. Prodloužíte si léto

Začátek školního roku nemusí nutně znamenat konec všem letním kratochvílím a nástup nudné rutiny. Cestování z práce a do práce na vlastní pohon vás příjemně nakopne a udělá z šedého dopravování se z bodu A do bodu B dobrodružný zážitek.

2. Udržíte si kondici

Fyzička, kterou jste si během letních prázdnin vypěstovali, stojí za to. Možná už vás nečeká žádné plavání v moři, lezení po skalách ani dlouhé pěší túry. Zdravý pohyb ale nemusíte opouštět ani v září. Dopravovat se na vlastní pohon je nejjednodušším způsobem, jak zůstat fit i po konci aktivní sportovní sezóny.

 3. Vyvoláte diskuzi

Ať už mezi kolegyněmi nebo členy vaší domácnosti, účastí ve výzvě pomůžete přitáhnout pozornost k problematice udržitelné dopravy, chodecké a cyklistické infrastruktury a potřebě změny dopravních návyků v našich městech. Staňte se inspirací a pozitivní motivací pro své nejbližší okolí.

4. Zaženete (nejen) podzimní depku

Kratší dny a pomalu se blížící zima nikomu nikdy moc na náladě nepřidají. Nenechte se ale otrávit a procházku či projížďku využijte jako příležitost ke každodenní  psychohygieně a zvýšení hladiny těch správných hormonů. Čerstvý vzduch a vítr ve vlasech jsou mocní kouzelníci.

5. Připravíte si půdu na květen

Evropský týden mobility, v rámci kterého se Zářijová výzva koná, si klade za cíl zviditelňovat udržitelné způsoby dopravy. A vy je tak můžete přiblížit svému  zaměstnavateli a předpřipravit ho na to, že v květnu se v rámci výzvy bude konat celorepubliková soutěž o Cyklozaměstnavatele roku. A to je titul, o který každá moderní firma či organizace rozhodně stojí.

6. Získáte obdiv okolí

Ukážete ostatním, že vám klimatická změna není lhostejná a že vám záleží na budoucnosti celé planety. Stanete se hrdinou všedního dne a vaše vyrýsované lýtkové svaly pak předmětem četných diskuzí ve firemní kuchyňce. Zkrátka, vaše popularita (nejen) v rámci pracovního kolektivu vyletí raketově vzhůru.

7. Ušetříte

A to nejen emise CO2 a životní prostředí, ale také vlastní kapsu. S rostoucí inflací i cenou pohonných hmot budete jistě příjemně překvapení, o kolik bude vaše peněženka po skončení  Zářijové výzvy těžší. Pak se za udržitelný pohyb můžete s klidným svědomím odměnit něčím příjemným či užitečným (třeba nějakou pěknou cyklovychytávkou).

Zářijová výzva

8 jednoduchých, vědecky podložených způsobů, jak podpořit své duševní zdraví Duševní zdraví

8 jednoduchých, vědecky podložených způsobů, jak podpořit své duševní zdraví

8 jednoduchých, vědecky podložených způsobů, jak podpořit své duševní zdraví
Přijmout Květnovou výzvu můžete až do konce měsíce do práce na kole

Přijmout Květnovou výzvu můžete až do konce měsíce

Přijmout Květnovou výzvu můžete až do konce měsíce
Květnovou výzvu Do práce na kole zahájil s AutoMatem a BESIPem i ministr dopravy Kupka snídaně

Květnovou výzvu Do práce na kole zahájil s AutoMatem a BESIPem i ministr dopravy Kupka

Květnovou výzvu Do práce na kole zahájil s AutoMatem a BESIPem i ministr dopravy Kupka
Výzvu pořádá
Generální partneři
Národní partneři
Partneři
Hlavní mediální partner
Mediální partneři