Otevíráme registraci do 18. ročníku Zažít město jinak!

Otevíráme registraci do 18. ročníku Zažít město jinak. Hoďte svou ulici Do gala

Otevíráme registraci do 18. ročníku Zažít město jinak. Hoďte svou ulici Do gala
9. 3. 2023, 4 min. čtení

Sousedské slavnosti Zažít město jinak oslaví letos v září plnoletost. Akce spolku AutoMat, která sdružuje sousedy, místní spolky a podniky a upozorňuje na problematiku využití veřejného prostoru, nalákala loni k účasti téměř dvě stovky lokalit po celé republice. Pro tento enormní zájem se registrace pro všechny nadšence do oživování svých sousedství – tedy dobrovolné organizátory a organizátorky slavností – otevírá již 9. března. Přidat se může kdokoliv.

Hoďte svou ulici do gala! Tak zní motto letošního ročníku slavností, které odkazuje nejen k oslavám 18. narozenin slavností Zažít město jinak, ale i k 20 letům existence pořádajícího spolku AutoMat. Je to také výzva pro všechny sousedy a sousedky, aby alespoň na jeden den zvelebili své okolí podle svých představ. Každý, kdo si myslí, že by u toho neměla chybět právě ta jeho ulice, park, dvorek či náměstí, má příležitost připojit se ke stovkám dobrovolných organizátorek a organizátorů akce. Registrovat se můžou do 30. dubna 2023.

Zapište si do diářů

Veřejný prostor našich měst a obcí si totiž zaslouží kultivovat minimálně tak, jako dobré sousedské vztahy. Ukázat, jak vypadá ulice, když alespoň na jeden den v roce neslouží autům, ale lidem – to je smyslem sousedských slavností Zažít město jinak, které spolek AutoMat pořádá pravidelně již od roku 2006. Vždy v rámci Evropského týdne mobility, tedy třetí zářijovou sobotu. Letos připadá hlavní termín na 16. září.

“Zažít město jinak pro mnohé představuje příležitost k vzájemné pospolitosti, ale také čas jeden pro druhého. Není divu, že zájem o slavnosti pravidelně roste, ať už z pohledu počtu přihlášených lokalit, tak i návštěvnosti nejen v Praze, ale i v ostatních městech ČR. Sousedské slavnosti jsou také skvělým prostředkem, jak aktivizovat občanskou společnost. Na základě organizování Zažít město jinak vznikla v průběhu 18 let řada spolků, které fungují dodnes,” říká Barbora Hradečná, hlavní koordinátorka slavností ze spolku AutoMat.

Jedeme v tom společně

Program v jednotlivých sousedských lokalitách je plně v režii dobrovolných organizátorů a organizátorek, jednotlivců i spolků. Ti přinášejí do veřejného prostoru kulturu i gastronomii. Vytvářejí prostor pro sousedské klábosení i dětské hraní. Zvelebují své okolí i poukazují na to, co je ve veřejném prostoru pálí. Spolek AutoMat pak musí sehnat každoročně téměř dva miliony korun na to, aby mohl poskytnout pražským lokalitám vyřízení záboru veřejného prostranství. Všem pak sdílí know-how a konzultace, prostor na webu a v programu a katalogu slavností a další marketingovou podporu.

Zábavné i důležité

Sousedské slavnosti se na mnoha místech po celé České republice již staly tradicí a součástí folklóru. Přesto se každý rok přidávají další a další lidé, kteří považují práci na posilování sousedských vztahů i kultivaci veřejného prostoru za důležitou a smysluplnou. Svou lokalitu mohou přihlásit až do konce dubna a v září si pak vychutnat pořádnou porci sousedského cvrkotu.

Více na www.zazitmestojinak.cz/registrace-2023www.zazitmestojinak.cz

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023 Cyklodoprava

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023
Výzkum AutoMatu: Lidé na kolech chtějí oddělené pásy, cyklopruh je lepší než nic CEAML

Výzkum AutoMatu: Lidé na kolech chtějí oddělené pásy, cyklopruh je lepší než nic

Výzkum AutoMatu: Lidé na kolech chtějí oddělené pásy, cyklopruh je lepší než nic
Do školy na kole pro lepší studijní výsledky i udržitelnější budoucnost Do školy na kole

Do školy na kole pro lepší studijní výsledky i udržitelnější budoucnost

Do školy na kole pro lepší studijní výsledky i udržitelnější budoucnost
Výzvu pořádá
Generální partneři
Národní partneři
Partneři
Hlavní mediální partner
Mediální partneři