Jak zůstat aktivní i po prázdninách? Přijměte Zářijovou výzvu Do práce na kole, pěšky či poklusem - Do práce na kole

Jak zůstat aktivní i po prázdninách? Přijměte Zářijovou výzvu Do práce na kole, pěšky či poklusem

Jak zůstat aktivní i po prázdninách? Přijměte Zářijovou výzvu Do práce na kole, pěšky či poklusem
22. 7. 2024, 5 min. čtení

Již osmý ročník oblíbené výzvy, která motivuje k dopravování se do práce na vlastní pohon, se letos koná mezi 16. a 29. zářím. Poskytuje možnost zůstat v kondici a přispět ke zdravému městu i planetě také po začátku školního roku. Zářijová výzva, kterou pořádá spolek AutoMat, podporuje myšlenku Evropského týdne mobility. Ten vyhlašuje Evropská komise s cílem zviditelnit význam udržitelné dopravy v našich městech a obcích. Registrace do výzvy je už nyní otevřena jednotlivcům i firmám, které mohou zapojit své zaměstnance a zaměstnankyně.

Zářijová výzva Do práce na kole, pěšky či poklusem láká k udržitelné dopravě, která nabývá v současnosti na extrémní důležitosti. Vyzkoušet si ji po dobu dvou týdnů a zjistit, že se jí nechcete vzdát ani po zbytek roku. To je ideální scénář průběhu výzvy. Pravidelný pohyb na kole, pěšky, či v kombinaci s MHD a veřejnou dopravou, přispívá k fyzické i psychické kondici lidí a také k čistšímu ovzduší, snížení hluku, počtu aut v ulicích, prachu z pneumatik a celkově přívětivější atmosféře našich měst.

Pro firmy i jednotlivce

Výzva  funguje také jako netradiční teambuilding a pro firmy a instituce možnost, jak snižovat svou uhlíkovou stopu i nemocnost svých lidí.  Zaměstnavatelé, kteří svým zaměstnancům hradí startovné do Zářijové výzvy, prospívají tedy nejen jim, ale i sami sobě. V rámci Květnové výzvy, která je tzv. „vlajkovou lodí” Do práce na kole, pěšky či poklusem, hradí startovné 79 % všech účastnic a účastníků. Do Zářijové výzvy se ale mohou hlásit i jednotlivci a jednotlivkyně, studenti a studentky, senioři a seniorky nebo OSVČ.

„Trvale udržitelné město klade důraz na zdraví svých obyvatel a to, aby se v něm dobře a bezpečně žilo dětem, lidem s omezením a také starším lidem a seniorům. Takové město dává vyvážený prostor všem způsobům dopravy, nejen autům,“ říká hlavní koordinátorka výzvy Dominika Lenthárová ze spolku AutoMat. A anonymizovaná data o trasách účastníků a účastnic výzvy mohou městům pomoci identifikovat místa, kde lidé chodí pěšky či jezdí na kole, i ta, která by potřebovala zlepšit.

Registrace do Zářijové výzvy je otevřena všem, kterým záleží na kondici své i našich měst, a to na https://dpnk.dopracenakole.cz/. Účastníci a účastnice, kteří splní pravidelnost na 66,6 %, jsou zařazeni do slosování o hmotné ceny nebo startovné do Květnové výzvy Do práce na kole, pěšky či poklusem 2025. Jako poděkování za přízeň projektu navíc obdrží slevu ve výši 150 Kč na nákup v benefičním obchodě spolku AutoMat.

Jak to šlapalo v květnu?

V rámci letošní Květnové výzvy, která tradičně trvá celý měsíc, urazilo 25 355 účastnic a účastníků z 55 měst a 1 794 organizací vzdálenost 5,3 milionu kilometrů (z toho 4,5 milionu na kole a 1 milion km pěšky či poklusem). Tím ušetřili 690 tun CO₂ ve srovnání se stejným počtem kilometrů ujetých autem. To je ekvivalent toho, co absorbuje cca 690 stromů za 100 let. Zářijová výzva sice trvá „jen” dva týdny, přesto vám pomůže prodloužit si aktivní sezónu, zapojit firmu a zviditelnit problematiku chodecké a cyklistické infrastruktury, která je v časech klimatické změny stále více podstatná.

V rámci Květnové výzvy se firmy zároveň se mohly ucházet o titul Cyklozaměstnavatele roku, o kterém hlasují desetitisíce lidí v rámci celé republiky. Celorepublikovým Cyklozaměstnavatelem Do práce na kole 2024 se stala jesenická společnost Ferring-léčiva, a. s. Její ředitel Vadim Lukaševič sám na kole do práce jezdí a doporučuje tak činit úplně všem: „Je to zkrátka zábava,” říká jednoduše.

Líbí se vám, co v AutoMatu děláme? Podpořte nás a nakrmte AutoMat jakoukoliv částkou. Děkujeme. 

 

 

 

Na kole pro pomoc ostatním. Cyklojízdy Komerční banky jsou tradicí s přesahem cyklojízda

Na kole pro pomoc ostatním. Cyklojízdy Komerční banky jsou tradicí s přesahem

Na kole pro pomoc ostatním. Cyklojízdy Komerční banky jsou tradicí s přesahem
Cyklistika vs běh: Který typ pohybu je pro vás lepší? běh

Cyklistika vs běh: Který typ pohybu je pro vás lepší?

Cyklistika vs běh: Který typ pohybu je pro vás lepší?
Stále hledáme způsoby, jak snižovat náš dopad na životní prostředí, říká ředitel Cyklozaměstnavatele roku 2024 Cyklodoprava

Stále hledáme způsoby, jak snižovat náš dopad na životní prostředí, říká ředitel Cyklozaměstnavatele roku 2024

Stále hledáme způsoby, jak snižovat náš dopad na životní prostředí, říká ředitel Cyklozaměstnavatele roku 2024
Výzvu pořádá
Generální partneři
Národní partneři
Partneři
Hlavní mediální partner
Mediální partneři