Výzva Do práce na kole svědčí produktivitě i nižší nemocnosti - Do práce na kole

Výzva Do práce na kole svědčí produktivitě i nižší nemocnosti

Výzva Do práce na kole svědčí produktivitě i nižší nemocnosti
21. 3. 2024, 5 min. čtení

Investovat do zdraví svých lidí se vyplatí každému zaměstnavateli. Průměrně chybí denně kvůli nemoci čtyři zaměstnanci ze sta. Za rok 2023 vystavili čeští lékaři více než 2,5 milionu dokladů o pracovní neschopnosti. Ty trvaly průměrně 31 kalendářních dnů. Což už je poměrně velký schodek v docházce. Jak tomuto stavu mohou firmy a instituce předcházet? Jedním z nástrojů je i výzva Do práce na kole.

Mezi nejčastější neduhy, které posílají zaměstnance na neschopenku, patří různé nachlazení, chřipky a rýmičky a problémy se zády a páteří. Ani lidé, kteří se navzdory menším či větším fyzickým i psychickým potížím na pracoviště dostaví, nejsou pro zaměstnavatele žádnou velkou výhrou. Jejich pracovní výkon klesá někdy až na 50 % běžného. Nehledě k tomu, že mají vyšší tendence dělat chyby a špatná rozhodnutí, což může vést nejen v negativním ekonomickým dopadům, ale i ohrožení bezpečnosti na pracovišti. Zkrátka zdravou a odolnou firmu tvoří zdraví lidé.

Klíčová je prevence

Ti jsou podle studie australské Mediabank Private 3 x produktivnější než lidé se zdravotními problémy a pochopitelně čerpají také méně nemocenské. Investice do zdravotních programů se tedy firmám velmi vyplácí. Projekt Státního zdravotního ústavu a ministerstva zdravotnictví spočítal, že zhruba dvoj až pětinásobně. Kromě nezdravého životního stylu a nevhodných stravovacích návyků je rizikovým faktorem pro zdraví také stres, a to zvlášť u mentálně pracujících lidí. Kortikosteroid, hormon, který se při stresu vylučuje, má neblahý vliv na imunitní systém. A chronická nemocnost se negativně odráží nejen na výplatní pásce zaměstnance, ale také na jeho psychice, neřkuli invenci, kreativitě a smyslu pro týmového ducha.

Společně na kole

Existuje mnoho důkazů o pozitivním vlivu fyzické aktivity na mentální zdraví včetně eliminace stresu a úzkosti. Cvičení také zvyšuje morálku i sebevědomí. A to zase vede k vyšší produktivitě. Někteří zaměstnavatelé platí svým zaměstnancům hodiny jógy. Stále více jich ale nachází zálibu ve výzvě Do práce na kole, pěšky nebo poklusem. Startovné do Květnové výzvy 2023 platili 79 %  účastníků a účastnic právě zaměstnavatelé. Výzva totiž funguje skvěle nejen jako fitness program, ale i jako netradiční teambuilding, který přispívá ke kultivaci firemní kultury. A prospívá také životnímu prostředí. Ke stále častěji skloňovanému pojmu udržitelnost patří neodmyslitelně i udržitelná doprava. A drtivá většina z těch, kteří si cestování na vlastní pohon během měsíce května vyzkouší, u něj pak zůstává minimálně po zbytek sezóny i déle.

Stojan s jízdními koly

Podpora cyklodopravy se zaměstnavatelům vyplácí

Půlhodinka denně stačí

Květnová výzva je určena týmům o 2 až 5 členech či členkách, které se mohou navzájem hecovat a škádlit, zkrátka přináší na pracoviště trochu soutěžního ducha. Ve větších firmách umožňuje seznámit se i s kolegy a kolegyněmi z opačného konce budovy, lépe se poznat a zažít spolu i jinou nepracovní aktivitu. Nejde přitom vůbec o lámání rekordů. Jedinou soutěžní kategorií, kterou vyhlašuje pořadatel výzvy, spolek AutoMat, je pravidelnost. Už pouhých 30 minut jízdy na kole denně výrazně zvyšuje kvalitu života, nakopává imunitu, prospívá srdci, kloubům i redukci hmotnosti. A povznáší na duchu.

Vědí to v tisících firem a institucích po celé republice, které se ke Květnové výzvě pravidelně přidávají. Budují pro své zaměstnance šatny a kolárny, pořádají vnitrofiremní soutěže a aspirují pak na titul Cyklozaměstnavatel roku. Investují do zdraví svých lidí i udržitelnější budoucnosti nás všech. Přidejte se k nim i vy, vaše kolegyně a kolegové i celá vaše firma.

 

 

8 jednoduchých, vědecky podložených způsobů, jak podpořit své duševní zdraví Duševní zdraví

8 jednoduchých, vědecky podložených způsobů, jak podpořit své duševní zdraví

8 jednoduchých, vědecky podložených způsobů, jak podpořit své duševní zdraví
Přijmout Květnovou výzvu můžete až do konce měsíce do práce na kole

Přijmout Květnovou výzvu můžete až do konce měsíce

Přijmout Květnovou výzvu můžete až do konce měsíce
Udržitelný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU Květnová výzva

Udržitelný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU

Udržitelný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU
Výzvu pořádá
Generální partneři
Národní partneři
Partneři
Hlavní mediální partner
Mediální partneři