Udržitelný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU - Do práce na kole

Udržitelný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU

Udržitelný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU
4. 5. 2024, 6 min. čtení

MERCHYOU je generálním partnerem Květnové výzvy Do práce na kole, pěšky či poklusem už od roku 2020. Spolupráci jsme navázali proto, že souzníme v tématech udržitelnosti ve všech sférách života. MERCHYOU, který letos opět potiskl naše ročníková trička, je na své udržitelné standardy patřičně hrdý. Patří k nim i certifikace GOTS. Co to znamená? Proč svědčí lidem i přírodě?

V dnešním světě, kde se povědomí o životním prostředí a etický přístup stávají stále důležitějšími, vyniká tzv. GOTS standard, zkratka z anglických slov Global Organic Textile Standard. Certifikace GOTS představuje závazek k environmentální integritě, sociální odpovědnosti a zajištění kvality v rámci celého dodavatelského řetězce textilní výroby.

Udržitelně od A do Z

GOTS je certifikát, který je považován za přední světový standard pro zpracování textilií vyrobených z organických vláken. Stanovuje přísná kritéria pro nejen ekologické, ale i sociální aspekty textilní výroby a zajišťuje, že oděvy označené jako GOTS certifikované splňují přísné environmentální a sociální normy. Certifikace GOTS pokrývá každý krok dodavatelského řetězce, od pěstování surovin přes zpracování, výrobu, balení a označování.

Partner, na kterého je spoleh

Výzva Do práce na kole je úzce spjata s péčí o naše životní prostředí. Motivací k přepravě bez emisí se snažíme snižovat emise CO2, hluk a prach z pneumatik. Z pohledu idey našeho projektu je pro nás udržitelný merch nezbytnou součástí. I proto se už pátým rokem spoléháme na textilní tiskárnu MERCHYOU, která je sama GOTS certifikována od roku 2018 a dlouhodobě spolupracuje s kvalitními dodavateli certifikovaných textilií.

Logo společnosti MERCHYOU u vchodu do jejího sídla

Environmentální výhody textilií GOTS

Textilie s certifikací GOTS jsou bezpochyby zdravější pro nás samotné a naše životní prostředí. Certifikace GOTS vyžaduje, aby alespoň 95 % vláken použitých v textilním výrobku bylo organických. Postupy ekologického zemědělství eliminují používání umělých pesticidů a hnojiv, čímž podporují zdraví půdy, biologickou rozmanitost a šetření vodou. Výběrem textilií s certifikací GOTS mohou spotřebitelé snížit svou environmentální stopu a podpořit udržitelné zemědělské postupy. GOTS zakazuje používání toxických chemikálií, včetně karcinogenních barviv, těžkých kovů a formaldehydu. To zajišťuje, že textilie GOTS neobsahují škodlivé látky, díky čemuž jsou pro spotřebitele bezpečné.

Společenská zodpovědnost a etická produkce

Kromě environmentálních kritérií zahrnuje certifikace GOTS i přísná sociální kritéria zaměřená na zajištění spravedlivých a bezpečných pracovních podmínek pro textilní pracovníky. To zahrnuje požadavky na důstojnou mzdu, přiměřenou pracovní dobu a zákaz dětské práce a diskriminace. Výběrem textilií s certifikací GOTS můžete tedy podpořit etické a transparentní dodavatelské řetězce v textilním průmyslu. Jednou ze značek, která je příkladem závazku certifikace GOTS a udržitelných oděvů je Stanley/Stella. Jejich textil je nejen šetrný k životnímu prostředí, ale také stylový a všestranný, vyhovující pro volný čas i sport, což je pro nás v Do práce na kole nesmírně podstatné.

Vizualizace ročníkové trika Květnové výzvy Do práce na kole

K našem triku vám to bude slušet nejen na kole

Vyhrajte mikinu

Užijte si svoji jízdu na kole i letos v tričku z příjemné biobavlny a naším jedinečným designem od grafických designérů Šárky Blažkové a Petra kněžka. Triko vám jako vždy poslouží také jako vstupenka na doprovodné Akce na triko. Jednou z cen, které budeme losovat na závěrečném večírku, je také mikina pro výherce potisknutá v MERCHYOU! Mikina v unisex střihu sedne každému! Je vyrobena z 85% biobavlny a 15% recyklovaného polyesteru.

Přijměte naši Květnovou výzvu Do práce na kole a zkuste to měsíc na vlastní pohon. Sestavte tým třeba s rodinou, kolegy či přáteli a zapojte se do soutěže o zajímavé ceny od našich partnerů. Tak, jako to každý rok dělá více než 25 000 lidí z celé republiky. Uvidíte, že vás to bude bavit.

 

 

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023 Cyklodoprava

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023
Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit? Květnová výzva

Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit?

Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit?
Výzva Do práce na kole svědčí produktivitě i nižší nemocnosti Cyklozaměstnavatel

Výzva Do práce na kole svědčí produktivitě i nižší nemocnosti

Výzva Do práce na kole svědčí produktivitě i nižší nemocnosti
Výzvu pořádá
Generální partneři
Národní partneři
Partneři
Hlavní mediální partner
Mediální partneři