Evropský týden mobility v Praze i v regionech - Do práce na kole

Evropský týden mobility v Praze i v regionech

Evropský týden mobility v Praze i v regionech
18. 9. 2024, 4 min. čtení

V pondělí 16. září začíná Evropský týden mobility. Jak se přidáme s AutoMatem v Praze a co plánují další města? 

Iniciativa Evropské komise má za cíl upozornit na problémy v dopravě a podpořit udržitelnou mobilitu ve městech i obcích. Na evropském kontinentu se akce pravidelně účastní tisíce měst, v Česku mezi desítky účastníků nechybí ani hlavní město Praha, Brno či Olomouc. Akce vyhlašovaná již od roku 2002 vyzývá města a obce, aby se v týdnu od 16. do 22. září věnovaly udržitelné městské dopravě. V Česku se se svými akcemi na podporu udržitelné a aktivní mobility zapojuje také celá řada organizací a měst. V Česku se akce letos účastní celkem 37 měst, je ovšem samozřejmě pravděpodobné, že v některých místech bude akce ovlivněna nebo zrušena z důvodu aktuální povodňové situace. V neděli 22. září je akce završena Mezinárodním dnem bez aut.

  • AutoMat vyhlašuje už 8. ročník dvoutýdenní Zářijové výzvy Do práce na kole, pěšky či poklusem 2024, registrujte se na https://dpnk.dopracenakole.cz/
  • Ve středu 18. září navštívíme Hradec Králové, kde se zapojíme do debaty v rámci Evropského týdne mobility.
  • Ve čtvrtek 19. září nás můžete potkat na oslavách Dne bez aut v režii pražského magistrátu na nám. 14. října na Praze 5 a poté v parku Portheimka na CYCLE UP! Veins of Strain: Nástrahy pražské cyklistiky.
  • Na 21. září pak připadá hlavní termín našich sousedských slavností Zažít město jinak. Prohlédněte si lokality a program.
  • Také 21. září pořádáme dvouhodinovou komentovanou cyklovyjížďku Cyklisté sobě po centru Prahy, start ve 14:00 na Mariánském náměstí.
  • V neděli 22. září se můžete přidat k tradiční Galasově cyklojízdě č. 380. Sraz v 10:00 v parku Folimanka(pod Nuselským mostem), odjezd v 10:30.

Přehled zapojení měst do Evropského týdne mobility

Brno

Po mnoha letech konečně velká cyklojízda brněnskými ulicemi! Přijeďte v neděli 22. září v 17.00 ke Scale oslavit Mezinárodní den bez aut účastí na cyklojízdě. Přijeďte a dejte vedení města a magistrátu najevo, že požadujete výstavbu bezpečné, od aut oddělené infrastruktury nejen v polích za městem, ale především v centru Brna. Přidejte se k události na Facebooku.

Brno cyklojízda

Ostrava

Více také v článku o ostravském Evropském týdnu mobility.

Zlín a Otrokovice

Třinec

 

Liberec

Hodonín

Břeclav

Ústí nad Labem

Jihlava

Pelhřimov

Výzvu pořádá
Generální partneři
Národní partneři
Partneři
Hlavní mediální partner
Mediální partneři