Výzva Do práce na kole a slavnosti Zažít město jinak

Výzva Do práce na kole a slavnosti Zažít město jinak: Spolek AutoMat zve k Evropskému týdnu mobility

Výzva Do práce na kole a slavnosti Zažít město jinak: Spolek AutoMat zve k Evropskému týdnu mobility
19. 8. 2022, 5 min. čtení

V polovině srpna odstartoval spolek AutoMat registrace do Zářijové výzvy Do práce na kole (pěšky nebo poklusem). Ta se letos koná v termínu 12.-25. září a má po létě připomenout důležitost bezemisní dopravy. Na podporu Evropského týdne mobility, který Evropská komise vyhlašuje už od roku 2002, chystá AutoMat i další akce. Sousedské slavnosti Zažít město jinak, procházku pro nově vznikající pražské čtvrti a projížďku po cykloinfrastruktuře centra metropole. Cyklojízdami a cyklosnídaněmi Do práce na kole se pak zapojí i organizátoři a organizátorky Zářijové výzvy z řady regionů.

Zářijová výzva Do práce na kole chce po létě připomenout, že bezmotorová doprava po našich městech není jen sezónní záležitostí a že udržitelný pohyb je v kurzu po celý rok. Svědčí přitom nejen fyzičce a psychické pohodě lidí, ale i životnímu prostředí. Obzvlášť v období stále citelnější klimatické krize a nevyhnutelného odklonu od naší závislosti na fosilních palivech je právě aktivní a bezemisní mobilita pro naše města klíčová. Registrovat se můžete právě teď.

Každý den udržitelně

„Zářijová výzva podporuje všechny možné formy bezmotorové dopravy, a to po skončení letních prázdnin, kdy tak podvědomě máme pocit, že cyklistická a chodecká sezóna skončila,” říká koordinátorka výzvy Dominika Lenthárová. „Ve výzvě Do práce na kole nejde o počty kilometrů, ale celkově o změnu pohledu na naše vlastní dopravní návyky a dopravu v našich městech celkově. Chceme upozornit na to, jak náš každodenní výběr dopravního prostředku ovlivňuje nejen naši fyzičku i psychickou pohodu, ale i veřejný prostor kolem nás, přírodu a životní prostředí,“ dodává koordinátorka výzvy Dominika Lenthárová.

Pro lepší města i podmínky ve firmách

Zářijová výzva je na rozdíl od Květnové určena jednotlivcům a startovné začíná na 100 Kč. Do výzvy se mohou zapojit i firmy. Účastníkům a účastnicím mohou uhradit startovné a vytvořit tak svým zaměstnancům netradiční teambuilding na čerstvém vzduchu. „Naším dalším cílem je motivovat zaměstnavatele, aby pro své zaměstnance a kolegy vytvářeli lepší podmínky pro aktivní mobilitu. Aktivní cesta do a z práce přináší řadu benefitů jak člověku samotnému, tak jeho týmu, ale i firmě. Pravidelně nám to potvrzují zpětné vazby účastníků v rámci závěrečného dotazníku Do práce na kole,” dodává Dominika Lenthárová. Účastníci a účastnice výzvy se zároveň mohou podílet na mapování tras, které v daném městě k bezmotorové přepravě využívají. Anonymizovaná data, která spolek AutoMat zpracovává, následně slouží městům a obcím ke zlepšování chodecké a cyklistické infrastruktury.

Vracíme město lidem

Další akcí, kterou se spolek AutoMat zapojuje do Evropského týdne mobility už 17 let jsou sousedské slavnosti Zažít město jinak. Ty se ve spolupráci se stovkami dobrovolníků a dobrovolnic uskuteční třetí zářijovou sobotu. 17. září (někde dříve či později) se na cca 190 ulicích po celém Česku rozproudí zábava. Téma letošního ročníku je „Bez zábran“ a klade si za cíl upozorňovat na mentální i fyzické bariéry mezi lidmi a hledat cesty k jejich odstraňování a překonávání. Každý rok mají návštěvníci a návštěvnice slavností možnost zažít, jaké to je, když veřejný prostor slouží lidem i jinak než k přesunům z bodu A do bodu B. Zažít tedy město jinak. Proto AutoMat pro jednotlivé lokality zařizuje mj. zábory veřejného prostranství a vyparkování aut.

Zveme na komentovanou procházku a cyklovyjížďku

Laboratoř udržitelného urbanismu (LAB) spolku AutoMat připravila v rámci Evropského týdne mobility také komentovanou procházku po nově vznikající čtvrti Bubny-Zátory, kde se zaměří na témata spolupráce města a developerů a participace občanů*ek. Procházka se uskuteční 17. září od 15.00, sraz u Nádraží Holešovice. Na Den bez aut, tedy 21. 9., se pak můžete s LABem projet na kole po Praze 1 a 2 a poslechnout si odborný výklad o cykloinfrastruktuře. Start v 18.00 na Karlově náměstí. Víc info v článku.

 

 

 

 

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023 Cyklodoprava

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023
Proč jezdit na kole či chodit pěšky a ještě za to platit? Co lidé oceňují na výzvě Do práce na kole? Cyklodoprava

Proč jezdit na kole či chodit pěšky a ještě za to platit? Co lidé oceňují na výzvě Do práce na kole?

Proč jezdit na kole či chodit pěšky a ještě za to platit? Co lidé oceňují na výzvě Do práce na kole?
Společenský klub proti lycře: Chvála slowbikingu Cyklodoprava

Společenský klub proti lycře: Chvála slowbikingu

Společenský klub proti lycře: Chvála slowbikingu
Výzvu pořádá
Generální partneři
Národní partneři
Partneři
Hlavní mediální partner
Mediální partneři