I krátká procházka třikrát týdně snižuje výskyt chronické bolesti zad téměř o 50 % - Do práce na kole

I krátká procházka třikrát týdně snižuje výskyt chronické bolesti zad téměř o 50 %

I krátká procházka třikrát týdně snižuje výskyt chronické bolesti zad téměř o 50 %
21. 6. 2024, 4 min. čtení

Australský výzkum zjistil, že obyčejná chůze léčí opakující se bolesti zad. První studie vlivu o vlivu chůze na chronickou bolest zad potvrdila, že k jejímu zmírnění na téměř polovinu a snižování rizika opakování problému, stačí se jít projít třikrát týdně. Bolestmi zad trpí přibližně 800 milionů lidí po celém světě a 7 z 10 z těch, kterým se podaří jich zbavit, zažije během jednoho roku recidivu.

Výzkumníci uvedli, že výsledky publikované v časopise The Lancet ukazují, že chůze by mohla mít „hluboký dopad“ na hlavní příčinu invalidity po celém světě.

„Nemusíte chodit 5 nebo 10 km každý den, abyste poznali rozdíl,“ řekl Mark Hancock, hlavní autor studie a profesor fyzioterapie na Macquarie University v Austrálii. „Důležité je pamatovat si začít s krátkými procházkami a postupně zvyšovat vzdálenost a intenzitu s tím, jak se zlepšuje vaše kondice. Chůze je nízkonákladové, široce dostupné a jednoduché cvičení, které může vykonávat téměř každý, bez ohledu na geografickou polohu, věk nebo sociálně-ekonomický status.“

Hancock uvedl, že lidé, kteří chodili tři až pětkrát týdně, průměrně 130 minut týdně, zůstali bez bolesti téměř dvakrát déle ve srovnání s těmi, kteří nedostali žádnou léčbu. A dodal, že pravidelná chůze také zlepšila jejich kvalitu života a čas, který museli trávit v pracovní neschopnosti, se snížil téměř na polovinu.

Ve světově prvním randomizovaném kontrolovaném testu hodnotícím účinnost chůze na prevenci opakování bolestí zad vědci sledovali po dobu tří let 701 dospělých, kteří nedávno prodělali epizodu bolesti zad. Polovina z nich byla přiřazena k programu chůze a vzdělávacím sezením od fyzioterapeuta, zatímco zbytek byl přiřazen do kontrolní skupiny a nebyla jim poskytnuta žádná konkrétní intervence.

„Intervenční skupina měla méně výskytů bolesti omezující aktivitu ve srovnání s kontrolní skupinou a delší průměrnou dobu před tím, než došlo k recidivě, s mediánem 208 dní ve srovnání se 112 dny,“ řekl Hancock. „Riziko recidivy vyžadující vyhledání péče se v intervenční skupině  snížilo téměř na polovinu.

Dodává: „Neznáme přesně důvod, proč je chůze tak dobrá na prevenci bolestí zad, ale pravděpodobně zahrnuje kombinaci jemných oscilačních pohybů, zatížení a posílení páteřních struktur a svalů, relaxace a úlevy od stresu a uvolňování endorfinů.

„A samozřejmě také víme, že chůze přináší mnoho dalších zdravotních výhod, včetně kardiovaskulárního zdraví, hustoty kostí, redukci hmotnosti a zlepšení duševního zdraví.“

Jeden z účastníků Rory Fagan se do studie zapojil v roce 2021, když hledal úlevu od zranění zad, které utrpěl při rugby ve svých dvaceti letech. V průběhu tří let, kdy chodí třikrát týdně, měl pouze jednu epizodu oslabující bolesti. „Problém s bolestí zad je, že většina lidí instinktivně raději nedělá vůbec nic, protože i krok může poslat otřes nebo křeč do zad,“ řekl. „Cvičení je cesta ke snížení bolesti v dlouhodobém horizontu, takže pokud máte recidivu, měli byste pokračovat.“

Profesorka Kamila Hawthorne, předsedkyně Královské koleje praktických lékařů ve Velké Británii, přivítala výzkum a řekla magazínu The Guardian, že je „důležité“, aby byly výsledky „zohledněny při vývoji a aktualizaci klinických pokynů“.

Doktorka Athalie Redwood-Brown, hlavní lektorka fyzické aktivity a zdraví na Nottingham Trent University, uvedla, že výsledky mají „potenciál transformovat preventivní péči a nabízejí škálovatelné řešení, které by mohlo prospět milionům lidí“.

Prodlužte si léto. Nejpřívětivější evropská města pro pěší Chůze

Prodlužte si léto. Nejpřívětivější evropská města pro pěší

Prodlužte si léto. Nejpřívětivější evropská města pro pěší
Cyklistika vs běh: Který typ pohybu je pro vás lepší? běh

Cyklistika vs běh: Který typ pohybu je pro vás lepší?

Cyklistika vs běh: Který typ pohybu je pro vás lepší?
Jak zůstat aktivní i po prázdninách? Přijměte Zářijovou výzvu Do práce na kole, pěšky či poklusem Výzva Do práce na kole

Jak zůstat aktivní i po prázdninách? Přijměte Zářijovou výzvu Do práce na kole, pěšky či poklusem

Jak zůstat aktivní i po prázdninách? Přijměte Zářijovou výzvu Do práce na kole, pěšky či poklusem
Výzvu pořádá
Generální partneři
Národní partneři
Partneři
Hlavní mediální partner
Mediální partneři