Dopadá pandemie na vaši psychiku? 7 důvodů, proč vyrazit na procházku nebo šlápnout do pedálů! - Do práce na kole

Dopadá pandemie na vaši psychiku? 7 důvodů, proč vyrazit na procházku nebo šlápnout do pedálů!

Dopadá pandemie na vaši psychiku? 7 důvodů, proč vyrazit na procházku nebo šlápnout do pedálů!
27. 10. 2021, 8 min. čtení

Jedním z vedlejších efektů pandemie a s ní spojenými opatřeními je raketový nárůst psychických problémů. Ten pozorují nejen odborníci, ale ve větší či menší míře my všichni. A v nadcházejících týdnech se bohužel pravděpodobně nedá očekávat žádné velké zlepšení. Jak přežít pandemii a nezešílet?

Účinnou prevencí depresí, úzkostí či negativních dopadů stresu je pohyb na čerstvém vzduchu. Každý ví, že aktivní pohyb prospívá našemu fyzickému zdraví. Vy, kteří se účastníte výzvy Do práce na kole a naše články čtete pravidelně, víte určitě i to, že aktivní bezmotorová doprava svědčí našim městům. Jak ale chůze, běh či jízda na kole svědčí naší psychice?

V zdravém těle, zdravý duch a naopak

Již před pandemií covidu-19 bylo psychické zdraví obyvatelů a obyvatelek vyspělých států v ohrožení. Podle výzkumů zažíval peripetie se svou duševní pohodou alespoň jednou za rok každý čtvrtý Brit. S covidem ale přišel strach z nejisté budoucnosti, obava o naše nejbližší i sebe sama, izolace a s ní spojené potíže se socializací, osamělost, deprese i úzkosti do mnoha domovů i v České republice. Mentální zdraví se odráží i na síle imunity a odolnosti vůči vnějším vlivům. Nyní, když čísla zase stoupají a opatření přitvrzují, bychom vám rádi připomněli, proč je pohyb na čerstvém vzduchu klíčový pro co nejsnazší překonání další vlny covidu-19. Protože jak se říká, ve zdravém těle zdravý duch.

1.     Jízda na kole snižuje míru stresu

Výzkumy ukazují, že lidé, kteří pravidelně cestují na kole, mají výrazně nižší riziko, že se budou cítit pod velkým tlakem. Cvičení jako cyklistika snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu. Vyskočit do sedla a jet také pomáhá uvolnit tělesné napětí. Cyklistika je v pandemii nejen o dost levnější než hodiny jógy či chození do fitka, ale také z epidemiologického hlediska bezpečnější.

2.     A pomáhá i s úzkostí

Při jízdě na kole, běhu i chůzi se vylučují „hormony štěstí“ neboli endorfiny. Ty vám pomáhají zklidnit mysl a cítit se šťastnější. A to zase vede k tomu, že se vám zlepší nálada a úzkost či panika přestává být vaším pánem.

Vůbec nejde o lámání rekordů. Sednout na kolo se vyplatí v každém věku

3.     Zvyšuje vaši sebeúctu

Díky bezmotorovému pohybu na sebe budete moci být hrdí nejen proto, že cestujete udržitelně a snižujete svou uhlíkovou stopu. Fyzická aktivita pravděpodobně způsobí, že sami sebe uvidíte v pozitivnějším světle a zlepšíte si kondičku. Napomáhá také k lepší kvalitě spánku a vylepšuje náladu.

4.     Bojuje s depresí

Kvůli depresi se můžete cítit naprosto vyčerpaní a bez energie. Ale pokud se přece jen vydáte na krátkou procházku nebo projížďku, zlepší se vám nálada. Britská NHS tvrdí, že pravidelný pohyb je obzvlášť důležitý pro pacienty se mírnou až středně hlubokou depresí. Pokud se k tomu vybičujete, zjistíte, že jízda po cyklostezce nebo svižná procházka městem nebo přírodou vám udělá dobře. A to je tou nejlepší motivací proto, abyste v tom pokračovali pravidelně.

Procházka v přírodě je balzám pro duši i rodinné vztahy

5.     Prospívá socializaci

Cyklistika, běh či chůze je skvělá, pokud chcete být chvíli sami a pročistit si hlavu. Po dlouhých týdnech v lockdownu na začátku letošního roku jsme si ale asi všichni uvědomili, jak je společnost jiných lidí důležitá. Socializace nám pomáhá překonávat osamělost a poskytuje příležitost k tomu, abychom verbalizovali své pocity a zpracovali nahlas své myšlenky. Pravidelný pohyb s rodinou nebo přáteli je super příležitostí proto, udělat si pořádek ve svém nitru, zatočit se stresem a úzkostí, procvičit paměť a snížit riziko diabetu II. typu a zároveň dodržovat platná nařízení a opatření.

6.     Zklidňuje a udržuje bystrou mysl

Jízda na kole, běh nebo chůze poskytuje vašemu mozku něco, na co se může soustředit. Díky tomu se zklidníte a můžete lépe zvládat tok vašich nutkavých myšlenek. Zároveň je skvělým cvičením pro dosažení tzv. mindfulness, což je stav, kdy svou mysl očistíte od veškerých co by, kdyby a soustředíte se pouze na tady a teď. Cvičení mindfulness pomáhá zvládat depresi, úzkost a stres. Pro zlepšení výkonosti ho praktikují i ti nejlepší atleti planety. S tím, jak stárneme, náš mozek neodvratně zpomaluje. Dobrou zprávou je, že pravidelné cvičení nebo cyklistika pomáhají tento proces oddalovat. Výzkumy ukazují, že může také chránit před demencí, výkyvy nálad a výpadky paměti. A to už při třiceti minutách denně.

Ať už vyrazíte sami, nebo s partičkou, pobyt na čerstvém vzduchu občerství vaši duši

7.     Nejlíp to funguje venku

Samozřejmě, že zdravý je jakýkoli pohyb. Studie ale dokazují, že venku na čerstvém vzduchu nebo v přírodě je pro vaše zdraví ještě o něco prospěšnější. Nehledě k tomu, že v současné situaci i bezpečnější, po procházce nebo projížďce na kole se budete cítit plní energie, optimismu a lépe připraveni poprat se s tím, co život přinese.

Jak vidíte, není na co čekat. Začněte ještě dnes a vytvořte si z procházky, běhu či projížďky součást své denní rutiny. Třeba po cestě do práce, na nákup nebo jen tak bez konkrétního cíle. S kolegy a kolegyněmi se zapojte do výzvy Do práce na kole a nechte se vyhecovat! Máme pro vás tip. Dárkové vouchery na nejvýhodnější startovné do výzvy Do práce na kole 2022 vám pomůžou rozhýbat okolí a motivovat ho ke zdravému, aktivnímu a bezemisnímu pohybu (nejen) do práce, ať už na tom budeme v květnu s pandemií jakkoliv. Pořídit si poukaz na startovné a samozřejmě i účastnické tričko můžete pro sebe, své blízké nebo kolegy a kolegyně v práci. Nebo můžete dát tip svému zaměstnavateli na smysluplnou vánoční nadílku. V našem benefičním e-shopu toho ale najdete mnohem víc. Koukněte a vyberte si sami.

 

 

 

 

 

 

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023 Cyklodoprava

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023
Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit? Květnová výzva

Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit?

Kdo měl štěstí v naší soutěži o skládačku TERN? A kudy na něm bude jezdit?
GOTS certifikovaný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU Květnová výzva

GOTS certifikovaný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU

GOTS certifikovaný textil s naším generálním partnerem MERCHYOU
Výzvu pořádá
Generální partneři
Národní partneři
Partneři
Hlavní mediální partner
Mediální partneři