Cyklistika pozitivně mění a prodlužuje naše životy

Cyklistika pozitivně mění a prodlužuje naše životy

Cyklistika pozitivně mění a prodlužuje naše životy
17. 10. 2022, 6 min. čtení

Děti podporujeme v tom, aby se hýbaly na čerstvém vzduchu. Lékaři nám radí jezdit na kole jako prevenci celé řady zdravotních potíží a nemocí. Cyklistika je jednou z věcí, které pomáhají na mnoha frontách: dopravě, našemu zdraví i životnímu prostředí. A také příjemná rutina, která vám může jednou pro vždy změnit život.

Spousty zdravotních přínosů jízdy na kole, včetně silnějšího srdce a redukce hmotnosti, jsou tak nějak každému jasné. Krom toho je vědecky dokázáno, že pomáhá také těm, kteří trpí psychickými potížemi. V některých případech i více než sezení u psychoterapeutů. Možná ale nevíte, že cyklistika pro naše tělo může udělat víc, než jsme si kdy vůbec troufli pomyslet. Realita je totiž taková, že jen pár hodin týdně v sedle má hluboce pozitivní efekt na náš imunitní systém a délku života. Pouhých 30 minut jízdy na kole denně zvedá kvalitu našich životů a umožňuje nám stárnout zdravěji a s důstojněji.

Důchodci s mladou krví

Imunitnímu systému nesvědčí stres, a právě ten pomáhá cyklistika úspěšně odbourávat. Vědci nedávno objevili, že cyklistika se projevuje dokonce na buněčné úrovni. Britská studie se soustředila na tzv. T-buňky neboli T-lymfocyty. Ty jsou podstatou získané buněčné imunity, bojují proti nádorům, infekcím a virovým onemocněním. Výzkumníci zapojili 125 cyklistů ve věku 59 – 82 let. Těm odebrali vzorky krve a jejich hladinu T-lymfocytů srovnali s dvěma dalšími skupinami lidí: nesportujícími jedinci ve stejné věkové kategorii a potom s lidmi ve věku 20 – 36 let. Srovnání přineslo překvapivé výsledky. Starší cyklisté na tom byli stejně jako mladší skupina, pokud jde o množství tělesného tuku, sílu imunitního systému i množství T-lymfocytů.

Jak zastavit čas?

Co výzkumníky dále u cyklistů překvapilo, byl jejich brzlík. Tento orgán se s věkem obvykle zmenšuje, u sledovaných osob v pokročilém věku měl ale velikost jako u dvacetiletých. Což může být vysvětlením vysoké hladiny T-lymfocytů a celkové fyzické kondice participantů. Autorka studie, profesorka Janet Lord řekla BBC: „Imunitní systém se v dospělosti každý rok o 2 – 3 % zhoršuje. Což je důvod, proč jsou starší lidé náchylnější k infekcím, artritidě i rakovině. Cyklisté, kteří mají v sedmdesáti či osmdesáti letech imunitní systém dvacetiletých, jsou proti těmto neduhům lépe chráněni.“  Strávíte-li tedy týdně pár hodin v sedle bicyklu, zvýšíte si imunitu i očekávanou dobu dožití a zpomalíte proces stárnutí.

Chcete být navždy mladí? Jezděte na kole!

Nezáleží na tom, kdy začnete

Na to, abyste udělali změnu, která zlepší váš život, není nikdy příliš pozdě. Nemusíte jezdit Tour de France, abyste viděli výsledky, stačí, když budete konzistentní. Změnu uvidíte, a hlavně pocítíte, už po měsíci či dvou v sedle.  I další studie, publikovaná na webu Cell Metabolism, dospěla k závěru, že intenzivní aerobní cvičení, kombinující vysoce intenzivní aktivitu s odpočinkovými relaxačními fázemi, tedy i cyklistika, působí proti stárnutí. Výzkumu se zúčastnily dvě skupiny lidí. Jedna ve věku 18 až 30 a druhá mezi 65 a 80 lety. Participanti dostali za úkol cvičit sérii vysoce intenzivních aerobních cvičení po dobu tří měsíců. Jejich efekt poté výzkumníci měřili sběrem a analýzou svalových biopsií v období před a po. Výsledky ukázaly, že cvičení zvyšuje svalovou mitochondriální aktivitu. Skutečnost, že vysoce intenzivní aerobní cvičení zlepšuje mitochondriální aktivitu znamená, že tělo díky němu rychleji vyrábí energii a také regeneruje.

Odbourejte stres a špatné dny

Kortikosteroid, hormon, který se vylučuje při stresu, oslabuje imunitní systém. A studie publikovaná v Lancet: Psychiatry naznačuje, že cyklistika je jedním z nejdostupnějších způsobů, jak se stresu zbavit. Zahrnuje data od více než miliónu účastníků ze Spojených států z databází CDC (Centers for Disease Control) a dalších z let 2011, 2013 a 2015. Cílem šetření bylo dokázat spojení mezi fyzickou aktivitou a mentálním zdravím. Vyplynulo z něj, že lidé, kteří se věnují sportu, zažívají o 43,2 % méně psychicky „špatných dní“ než „nesportovci“ a že cyklistika je druhou nejoblíbenější aktivitou, které se lidé při odbourávání stresu věnují (hned v těsném závěsu po míčových hrách). Takže pokud máte oslabenou imunitu a pravidelně bojujete s rýmičkami, vyskočte preventivně do sedla. Stačí klidně párkrát týdně vyrazit na desetiminutovou projížďku po sousedství. Uvidíte, že se brzy budete méně ve stresu a v důsledku toho budete i celkově zdravější. Sečteno, podtrženo, jízda na kole přináší lepší imunitu, delší, zdravější a tím pádem kvalitnější život.

 

 

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023 Cyklodoprava

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023

Hradci Králové jsme předali titul Cykloměsto Do práce na kole 2023
Proč jezdit na kole či chodit pěšky a ještě za to platit? Co lidé oceňují na výzvě Do práce na kole? Cyklodoprava

Proč jezdit na kole či chodit pěšky a ještě za to platit? Co lidé oceňují na výzvě Do práce na kole?

Proč jezdit na kole či chodit pěšky a ještě za to platit? Co lidé oceňují na výzvě Do práce na kole?
Společenský klub proti lycře: Chvála slowbikingu Cyklodoprava

Společenský klub proti lycře: Chvála slowbikingu

Společenský klub proti lycře: Chvála slowbikingu
Výzvu pořádá
Generální partneři
Národní partneři
Partneři
Hlavní mediální partner
Mediální partneři